Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Családnévtörténet kutatása

A kutatóközpontról és a családnév kutatásról szóló  információt már ismeri, kérem gördítsen lejjebb a rendeléshez.

NÉVTÖRTÉNETI KUTATÓ KÖZPONT-MAGYARORSZÁG
HISTORICAL RESEARCH CENTER-HUNGARY

 

Floridai alapítású cég: Historical Research Center ( HRC) adja, amely 1988-ban alapítottak és ma már öt kontinens 26 országában működtet megközelítőleg 500 irodát. Az adatbázis a világ egyik legnagyobb könyvtárát tudhatja a magáénak, amelyben egészen a középkorig visszamenő dokumentumok találhatók.
A kutatók munkáját segítik az egykori kivándorlók adatai, régi vitorlás hajók utas listái és az adott régióra jellemző nyelven íródott kiadványok.
A névtörténeti kutatások nem keverendők össze magával a családkutatással mely egyetlen - pontosan meghatározott - család múltból ránk maradt emlékei alapján folyik. A családkutatás, vagyis "genealógia" két görög eredetű szóra vezethető vissza, melyek közül az első jelentése "család".A másik megegyezik a magyar "beszélni" igével, mutatva az emlékezet döntően beszédében, társadalmi érintkezésen való átörökítését.
Az írásbeliség egyik legkorábbi emléke az Ótestamentum, mely számos héber családfának a részletes ismertetésével szolgál, mint páldául: Ádám,Noé, vagy Ábrahám. Az ó-görög, ó-római mondákban szintén sok utalást találhatunk egyes családok eredetére, mely legtöbbször valamely istenséggel hozható összefüggésbe.Mindez mutatja azt az emberre oly jellemző érdeklődést, amit a nevünkkel kapcsolatosan érzünk. Ehhez az érdeklődéshez alkalmazkodva az elmúlt évek során a Historical Research Center folyamatosan bővítette a ma már egyedülálló családnév történeti adatbázisát, melyben több mint egy millió családnév részletes és pontos történelmi háttere szerepel.
A könyvnyomtatás előtti időkben a kereszténység tett sokat a nevek fennmaradásáért, melynek papjai- akár a születésnél, akár a temetésnél álltak mellettük- pontosan feljegyeztek mindent.

A családnevek eredetük szerint négy csoportba sorolhatók:

- Földrajzi hovatartozás
- Rokoni kapcsolat
- Becenév 
- Foglalkozás szerinti eredet.

Nagyon gyakori-az esetek 90 százaléka-, hogy az egyes névtörténetekhez címer is tartozik. Ez nem jelentette azt, hogy egyben nemessé is lett avatva, mert ez utóbbit viselője valamely jelentős cselekedetével érdemelhette ki. Maguk a címerek a kereszténység elterjedésével váltak fontossá, amikor a lovagi páncél elrejtette viselőjét. Funkciója a megkülönböztetés volt, és nem a díszítés.
Később a középkor folyamán ezek a jellegzetes szimbólumok külön nyelvezetet alakítottak ki, melynek megértésében a helyi hagyományok mellett
általános szabályok is érvényesülnek. A heraldika sajátos szókincse a korai heroldok (hírnökök, kikiáltók) feladatával kapcsolatos, akik a nagyrészt írástudatlan hallgatóság számára tömören mutatták be az adott címer viselőjét.

Leggyakrabban feltett kérdések:

-Minden családnévhez van címer?

Címer csak a nevek 92 százalékához tartozik és ezekből nem mind van nyomtatható állapotban, mert a heraldikai festők kézzel festik a címereket és a sisakdíszeket az eredeti leírás és /vagy rajzolat alapján, majd digitalizálják. Jelenleg több mint 600 ezer címer áll rendelkezésre.

-A világon minden tájáról találhatók családnevek az adatbázisban?

Igen, jelenleg több mint egymillió név van az adatbázisban a világ különböző részeiről. Egyidejűleg a Historical Research Center rendelkezik a névtörténet területén a világ egyik legnagyobb könyvtárával, amely sok millió további név eredetéhez biztosít hozzáférést.
A családnév többsége európai eredetű, de számos Ázsiában, a Közép-Keleten és a Távol- Keleten felkutatott névvel is találkozhatunk.

-Teljesen hiteles, eredeti forrásból származók-e a névtörténetek? 

Igen, minden névtörténetünk egyedileg kutatott a vevőnk megrendelésére. Minden tény, ami a névtörténetben szerepel, azért került említésre, mert jelentéssel, fontossággal bír az adott név történetét illetően.

-Tartozik-e címer a családnévhez?

Az általános hiedelemmel ellentétben az általunk kutatott nevek több, mint 90%-hoz tartozik címer, igaz ( lásd feljebb:) Ez nem jelentette azt, hogy egyben nemessé is lett avatva, mert ez utóbbit viselője valamely jelentős cselekedetével érdemelhette ki.

-Lehet-e egy névhez tartozóan több címer?

Igen, gyakran több címer is megjelenik egy bizonyos névhez tartozóan.

Valamely család különböző ágai, vagy meghatározott személyei gyakran külön-külön saját címerrel rendelkeznek.

Kutatásaink során mi jellemzően a családnévvel kapcsolatosan fellelhető legkorábbi címerre hivatkozunk.
Mi a teendő, ha a nevem nincs a Kódexbe?
Az adatbázisban eddig még nem szereplő nevek kikutatására is van lehetőség.

Ez általában 6-12 hetet vesz igénybe.

Ezeknek a családnevek történetének a hivatalos kikérése a Névtörténeti Kutató Központ - Magyarország központból történik.

Sokféle és változatos művészi kivitelben tud megjeleníteni névtörténeteket és címereket; illetve ezek kombinációit, amelyeket valóban "névre szóló" ajándéknak érez a tulajdonosa.

Rendezés:
Nézet: